תביעה על הודעות ספאם
שוב קיבלת הודעות ספאם לטלפון או למייל ללא אישורך?
אם כבר ממש נמאס לך מהתופעה, המאמר הזה הוא בשבילך.
פיצוי בגין הודעות ספאם
כולנו מכירים את הרגע בו אנחנו מקבלים הודעה, מסתכלים לבדוק ומבינים ששוב קיבלנו הודעת ספאם מטרידה. אם גם לך נמאס, המאמר הזה יעשה לך סדר במה קובע החוק, מה ניתן לעשות ואיזה פיצוי מגיע לך.
מבוא
הודעות הספאם כבר מזמן הפכו למטרד גדול המהווה בזבוז זמן יקר ואף אמצעי להפצת וירוסים. בדיוק בגלל זה נקבע תיקון סעיף 30א לחוק התקשורת (בזק ושידורים) תשמ"ב-1982, או בשמו הנפוץ והמוכר – "חוק הספאם", אשר מטרתו למגר דברי פרסומת לא רצויים ולהרתיע בעלי עסקים מלשלוח דואר זבל.
חוק הספאם בעצם אוסר על בעלי עסקים לשלוח הודעות פרסומת המעודדות הוצאת כספים מצד הנמען ללא הסכמתו.
במאמר זה נתמקד באמצעים הנפוצים ביותר – אימייל והודעות SMS.
הודעת פרסומת אסורה
הודעת פרסומת לפי החוק היא אחת מאלו –
- מסר המופץ באופן מסחרי, שמטרתו לעודד רכישת מוצר או שירות או לעודד הוצאת כספים בדרך אחרת;
- מסר המופץ לציבור הרחב שמטרתו בקשת תרומה או תעמולה (למעט תרומות לבחירות, הודעות עם מסרים פוליטיים וכן תעמולות בחירות).
- מסר שאינו דבר פרסומת כאמור בפסקה (1) או (2), המופץ לציבור הרחב, ונכללת בו הצעה לנמען להתקשר למספר טלפון מסוים לשם קבלת מסר כלשהו; הוראות פסקה זו לא יחולו על מסר כאמור מאת המדינה ומוסדותיה.
יחד עם זאת, חשוב לדעת שלא כל הודעת פרסומת היא הודעת ספאם אסורה.
הודעת ספאם אסורה היא הודעה שהתקבלה במכשירנו מבלי שנתנו למפרסם אישור לשלוח לנו דברי פרסומת או לחילופין התקבלה במכשירנו לאחר שביקשנו לבטל הסכמתנו ולהסירנו מרשימת התפוצה של המפרסם.
חשוב לשים לב, לרוב כשאנו נרשמים לשירות, לאתר או רוכשים מוצר אנו נותנים הסכמה לקבלת דברי פרסומת – זוהי הסכמה תקפה לכל דבר ותאפשר קבלת דברי פרסומת מהמפרסם עד לביטול הסכמתנו.
בנוסף, החוק קובע חריגים אשר לא יהוו הודעת ספאם אסורה, לדוגמא הודעה חד פעמית המציעה לקבל דברי פרסומת מוחרגת ואיננה מהווה פרסומת אסורה.
כמו כן, הודעות בעלות מסר פוליטי ו/או תעמולת בחירות גם הן מוחרגות ואינן הודעות אסורות.
מבנה הודעת פרסומת
החוק קובע בצורה מפורשת מהם הפרטים שחייבים להופיע בהודעת פרסומת כדי שתהיה תקינה:
- בתחילת הודעת הפרסומת (ואם התקבלה במייל אז בכותרת המייל) יש שיופיעו המילים "פרסומת", "תעמולה" או "בקשה לתרומה.
- שמו של המפרסם ודרכי יצירת הקשר עמו.
- אפשרות הסרה פשוטה ונוחה מרשימת התפוצה של המפרסם באותה הדרך בה התקבלה הודעת הפרסומת.
גם אם נתנו הסכמתנו לקבלת דברי פרסומת, החוק קובע, כאמור לעיל, כי נמען רשאי בכל עת להודיע למפרסם על רצונו לבטל הסכמתו.
ביטול ההסכמה יעשה בכתב או בדרך בה התקבלה ההודעה, לפי בחירת הנמען.
- חשוב לדעת! – גם אם נתת הסכמתך לקבל דברי פרסומת אך המפרסם לא סיפק אפשרות להסרה מרשימת התפוצה כאמור לעיל, למשל במצב בו ההודעה נשלחה ממספר /כתובת מייל שלא ניתן לשלוח אליה הודעות בחזרה, יראו את המפרסם כמפר את החוק ואת ההודעה כאסורה (שהרי אין לך אפשרות לבטל הסכמתך כנדרש ע"י החוק).
ויובהר, כי מרגע בקשתך להסרה מרשימת התפוצה יראו אותך כאילו סירבת לקבלת דברי פרסומת וכל הודעה שתתקבל מהמפרסם מאותו רגע תחשב הודעת ספאם אסורה אשר בגינה תהיה זכאי לפיצוי הקבוע בחוק ומפורט להלן.
גובה הפיצוי שניתן לקבל בגין קבלת הודעת ספאם
מעבר לקנסות שנקבעו לעסק ששולח הודעות ספאם אסורות, המחוקק קבע גם פיצוי כספי לנמען שקיבל הודעות ספאם ללא הסכמתו.
סעיף 30א(י)(1) לחוק קובע פיצוי של עד 1,000 ₪ עבור כל הודעת פרסומת שהתקבלה ללא הסכמתך! לצורך הדוגמא, אם קיבלת 5 הודעות ספאם תוכל לתבוע ולקבל עד 5,000 ש"ח פיצוי!
חשוב להדגיש כי 1,000 ₪ הוא הסכום המקסימלי שניתן לפסוק לכל הודעה וייתכן כי ביהמ"ש יקבע סכום נמוך יותר – הכל לפי נסיבות המקרה.
תביעה הודעות ספאם לקבלת הפיצוי
אז בדקת ויש לך הודעות ספאם אסורות כמפורט במאמר זה, מה עכשיו?
פיצוי בגין הודעות הספאם לרוב מוגש ע"י תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות.
לתביעה בביהמ"ש לתביעות קטנות יתרונות רבים, בין היתר הליך מהיר בהרבה מהליך תביעה בביהמ"ש הרגיל, ביהמ"ש לתביעות קטנות אינו כבול לסדרי הדין הרגילים וכן בביהמ"ש לתביעות קטנות יש איסור לייצוג ע"י עורך דין, כך שאתם מייצגים את עצמכם מול המפרסם (שלא יהיה מיוצג ע"י עורך דין גם כן) – דבר שמוזיל עלויות ומונע יתרון משפטי של "הצד החזק" (לרוב החברה).
לתביעה בביהמ"ש לתביעות קטנות גם חסרונות, בין היתר: תביעה לביהמ"ש לתביעות קטנות מוגבלת בסכום ונכון לחודש ינואר 2024 ניתן להגיש תביעות קטנות עד לסכום של 37,700 ₪ – כאשר לא ניתן לפצל את הסכום. למשל, אם קיבלת 40 הודעות ספאם אסורות, ניתן לבחור להגיש תביעה על סך 40,000 ש"ח באמצעות עו"ד לבימ"ש השלום, או לוותר על חלק מהסכום ולהגיש תביעה בסך 37,700 ₪ לביהמ"ש לתביעות קטנות.
כמו כן, חשוב לדעת שניתן להגיש עד 5 תביעות קטנות בשנה באותו בית משפט.
- חשוב לדעת! – אמנם עו"ד לא יכול לייצג בביהמ"ש לתביעות קטנות, אך ברוב התביעות עו"ד ינסח עבורך את כתב התביעה בצורה מקצועית ועפ"י חוק הספאם.
סיכוי לא מבוטל שכתב ההגנה שיוגש מטעם הנתבע יהיה מנוסח ע"י עורך דין ובכך יזכה ליתרון משפטי אם כתב התביעה לא ינוסח אף הוא ע"י עו"ד. בנוסף, לתביעה שכתב התביעה בה נוסח ע"י עורך דין סיכוי גבוה משמעותית להתקבל ולזכות מתביעה שלא נוסחה ע"י עו"ד.
למרות שחוק הספאם מחייב, בעלי עסקים רבים ממשיכים לשלוח הודעת ספאם אסורות, להתעלם מבקשות הסרה ואף לא לספק אפשרות הסרה כנדרש עפ"י חוק ובכך כובלים את הלקוח לקבלת דברי פרסומת.
ככל ויש לכם הודעות ספאם אסורות כמפורט במאמר זה ואתם חפצים להפעיל את זכותכם עפ"י חוק ולתבוע לקבלת פיצוי, מומלץ לפנות לעו"ד הבקיא בתחום בכדי שיסייע לכם להכין ולהגיש את כתב תביעתכם לקבלת הפיצוי המגיע.
משרד עורכי דין סרוסי ושות' מתמחה בעריכת כתבי תביעה בגין הודעות ספאם לבית המשפט לתביעות קטנות ומספק ליווי בהגשת התביעה.
לתיאום שיחת ייעוץ בחינם וללא התחייבות או קבלת הצעת מחיר אטרקטיבית צרו קשר בטלפון: 03-6017171 (ניתן לפנות גם בוואטסאפ בטלפון 055-6876752).
(!)האמור במאמר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים במאמר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד. בכל מקרה, השימוש באמור במאמר זה אינו יוצר יחסי עו"ד לקוח בדרך כלשהי, בין משרד עו"ד סרוסי ושות' ובין המשתמש.
סרוסי ושות' משרד עורכי דין – מצויינות ללא פשרות.