בקשה לרישום הערת אזהרה מקוון (2025)

מהי הערת אזהרה?

הערת אזהרה היא רישום שנעשה בלשכת רישום המקרקעין (טאבו) שמטרתו להתריע בפני צדדים שלישיים על קיומה של זכות על נכס מקרקעין מסוים. כל עוד רשומה הערת אזהרה, לא תירשם עסקה הסותרת את תוכן ההערה, אלא בהסכמת בעל הזכות או לפי צו בית המשפט. יש לשים לב, שכן ניתן לבצע רישום של הערות אזהרה סותרות ובמקרה הצורך מי שיכריע לגבי איזו הערת אזהרה עדיפה וקודמת יהיה ביהמ"ש. הערת אזהרה נפוצה היא הערת אזהרה לפי סעיף 126 לחוק – כאשר אנו עתידים לבצע עסקה במקרקעין עלינו לבצע רישום של הערת אזהרה לטובתנו אשר תצביע על כך שאנו עתידים לבצע עסקה בנכס ובכך תגן עלינו ותמנע עסקאות כפולות/נוגדות.

למה חשוב לרשום הערת אזהרה?

רישום הערת אזהרה חשוב מכיוון שהוא מבטיח כי כל עסקה המתבצעת בנכס תעשה בידיעת כל הצדדים המעורבים (וכן כי צד שלישי המתכוון לעשות עסקה בנכס ידע אם כבר קיימת עסקה או הגבלה החלה על הנכס). למשל ברישום הערת אזהרה בעת רכישת נכס, ההערה מגנה על הקונה מפני רכישת נכס שקיימת עליו עסקה סותרת (או שתעשה עסקה סותרת בהמשך), ומאפשר לצדדים לדעת שהזכויות שלהם נשמרות ומוגנות.

סוגי הערות אזהרה

ישנן הרבה סוגי הערות אזהרה, להלן הנפוצות ביותר:

  1. הערת אזהרה להתחייבות לעשיית עסקה – הערת אזהרה סעיף 126 לחוק. הערת אזהרה זו נרשמת כאשר קיימת התחייבות חוקית בין הצדדים לעשיית עסקה מסוימת בנכס. זוהי אחת מהערות האזהרה הנפוצות ביותר ורושמים הערה כזו כמעט בכל עסקה מכר (של נכס הרשום בטאבו). הערה זו נועדה להבטיח כי העסקה תבוצע כמתוכנן וכי לא יבוצעו עסקאות נוספות בנכס בניגוד להתחייבות זו (עסקאות סותרות או נוגדות).

  2. הערת אזהרה להימנעות מעשיית עסקה – הערת אזהרה זו נרשמת כאשר קיימת התחייבות להימנע מביצוע עסקה מסוימת בנכס. היא משמשת כמנגנון הגנה שמונע מבעל הנכס לבצע עסקאות נוספות שעלולות לפגוע בהתחייבויות שנתן או בזכויות של צדדים אחרים.

  3. הערת אזהרה על הצורך בהסכמה – הערת אזהרה זו מציינת כי כל עסקה בנכס מחייבת הסכמה מראש של צדדים מסוימים. זה מבטיח שכל שינוי בזכויות הקניין בנכס ייעשה בידיעת כל הצדדים הרלוונטיים ובהסכמתם. דוגמא נפוצה לשימוש בהערה זו הוא מצב בו הורים רוכשים נכס לילד אך אינם רוצים לאפשר לו למכור את הנכס ללא הסכמתם.

  4. הערת אזהרה למשכנתא – כאשר קונה רוכש נכס באמצעות משכנתא, רושמים הערת אזהרה למשכנתא (אשר תהא בתוקף עד לרישום המשכנתא עצמה בגמר העסקה). זהו אמצעי להבטיח את זכויותיו של המלווה (הבנק) למנוע עסקאות סותרות (כגון לקיחת מספר משכנתאות במקביל) ולהתריע בפני צדדים שלישיים על קיומה של המשכנתא.
    אציין, כי האמנם הערה זו משמשת בעיקר לרישום הערת אזהרה לטובת בנקים, אך ניתן להשתמש בה גם לרישום הערת אזהרה לטובת מלווה פרטי. כך למשל אפשר להבטיח כספים שניתנו ע"י קרוב משפחה לרכישת הדירה במצב של פרידה בין בני זוג.

הערת אזהרה בהסכמת כל הצדדים

הערת אזהרה ניתן לרשום או ע"י בקשה של אחד הצדדים בצירוף ההסכם החוקי המקנה לו את הזכות לכך, או ע"י בקשה משותפת של הצדדים הנקראת גם "הערת אזהרה בהסכמת כל הצדדים".
במקרים בהם כל הצדדים המעורבים מסכימים לרישום הערת אזהרה (למשל בעסקאות מכירת דירה או קניית דירה), ניתן כאמור להגיש בקשה לרישום הערת אזהרה בהסכמת כל הצדדים ובכך לזרז את תהליך הרישום ולהבטיח כי לא יהיו התנגדויות או בעיות משפטיות בנוגע לרישום הערת האזהרה.
המערכת שלנו לרישום הערת אזהרה באופן מקוון תומכת כיום רק בבקשות לרישום הערת אזהרה שניתנו בהסכמת כל הצדדים.

מסמכים ופרטים נדרשים להגשת בקשה לרישום הערת  אזהרה

כדי להגיש בקשה לרישום הערת אזהרה מקוון יש לצרף טופס בקשה לרישום הערת אזהרה מאומת ע"י עורך דין, תעודות זהות של הצדדים, פרטי גוש, חלקה ותת חלקה וכל מסמך משפטי אחר המהווה את הבסיס לבקשה או שיידרש ע"י רשם המקרקעין.

כמה זמן לוקח תהליך רישום הערת אזהרה

משך רישום הערת אזהרה בטאבו משתנה בהתאם למורכבות המקרה, למצב המשפטי של הנכס ולעומס על לשכת רישום המקרקעין באותו מועד. בדרך כלל, הערת האזהרה תרשם בתוך ימים בודדים (ברוב המקרים) אך יתכן והדבר יקח גם מספר שבועות. חשוב להגיש את כל המסמכים הנדרשים בצורה מדויקת ומלאה על מנת למנוע עיכובים מיותרים בתהליך.

יתרונות הרישום המקוון

רישום הערת אזהרה מקוון מציע יתרונות רבים כגון נוחות ומהירות. במקום להגיע פיזית למשרדי לשכת רישום המקרקעין שאליו משויך הנכס, ניתן להגיש את הבקשה מכל מקום ובכל זמן, באמצעות המחשב האישי ומבלי לצאת מהבית. בנוסף בהגשה מקוונת נהנים גם מתשלום אגרה מוזל.

כיצד לבצע רישום הערת אזהרה עם המערכת שלנו

באמצעות המערכת שלנו ניתן לבצע רישום הערת אזהרה בצורה מהירה ופשוטה. כדי לבצע רישום הערת אזהרה באופן מקוון, יש להיכנס לטופס הבקשה לרישום הערת אזהרה ולמלא את הפרטים הרלוונטיים כגון פרטי הצדדים, פרטי הנכס וסוג הערת האזהרה הרצויה. לאחר השליחה, עורך דין מקרקעין מטעמנו ייצור עמכם קשר לאימות הפרטים וחתימה ואימות של המסמכים הנדרשים, ומיד לאחר מכן יגיש את הבקשה ללשכת רישום המקרקעין עבורכם. אם לא ידוע לכם מה למלא או שאין ברשותכם את כל החומר במועד מילוי הטופס, ניתן להגיש את הטופס ללא פרטים אלו ולהשלימם מאוחר יותר באמצעות הוואטסאפ במס'  055-6876752.

במילוי פרטי הנכס יש למלא גם את פרטי הגוש, החלקה (ותת החלקה אם קיים). ניתן למצוא פרטים אלו בחלקו העליון של טופס חשבון הארנונה.

חשוב לציין, השירות ניתן לנכסים הרשומים בלשכת רישום המקרקעין (טאבו) בלבד. אם אינכם בטוחים האם הנכס רשום בטאבו, תוכלו להסתייע בעורכי הדין שלנו או להוציא נסח טאבו בעצמכם ולבדוק (ניתן להעזר במדריך שלנו המסביר איך להוציא נסח טאבו).

אגרות ותשלומים ברישום הערת אזהרה

בקשה לרישום הערת אזהרה נדרשת בתשלום אגרה. גובה האגרה מתעדכן מעת לעת, ונכון לשנת 2025 רישום הערת אזהרה באופן מקוון תחויב באגרה בסך 146 ₪. את האגרה ניתן לשלם ישירות דרך אתר התשלומים של משרד המשפטים.
את האגרה ניתן לשלם באופן עצמאי כפי שפורט לעיל, או באמצעות עורך הדין בעת יצירת הקשר.

סיכום

רישום הערת אזהרה בטאבו הוא תהליך הכרחי וחשוב המבטיח את זכויות הרוכשים, מגן מפני עסקאות סותרות ומונע סכסוכים עתידיים. באמצעות שימוש במערכת המקוונת שלנו ניתן להקל על התהליך ולהפוך אותו ליעיל ומהיר יותר ובעלות נוחה והוגנת. יש לוודא שכל המסמכים והפרטים הנדרשים מוגשים וממולאים בצורה מדויקת ומלאה על מנת למנוע עיכובים.
מה עושים לאחר רישום הערת אזהרה בעת קניית נכס? למידע נוסף אודות רישום נכס בטאבו ניתן לקרוא את המאמר שלנו בנושא הליך רישום נכס בלשכת רישום המקרקעין.

איך זה עובד?

מילוי פרטים

נכנסים לטופס המקוון, ממלאים את הפרטים ומצרפים את המסמכים המבוקשים. מילוי הטופס לוקח כ-5 עד 7 דקות. אם אין ברשותכם את כל המידע או המסמכים בשלב זה, תוכלו להגיש את הטופס ולהשלים את המסמכים בהמשך בוואטסאפ או במייל.

חתימת עורך דין

עו"ד מומחה מטעמנו יעבור על הטופס ויוודא שכל הפרטים והמסמכים הנחוצים נמצאים ובמידת הצורך ייצור קשר להשלמת פרטים. לאחר מכן עוה"ד יתאם פגישה מקוונת לצורך מעבר על הפרטים, חתימה על מסמכים ותשלום אגרות (אם לא שולם עצמאית).

הגשת הבקשה

לאחר חתימת ייפוי הכח ואישור הפרטים, עורך הדין יגיש את הבקשה עבורכם ללשכת רישום המקרקעין (רוב הבקשות יוגשו תוך שעות ספורות ועד 24 שעות מרגע אישור הפרטים ותשלום האגרה).

קבלת אישור רישום

לאחר שהבקשה תאושר ע"י רשם המקרקעין, תקבלו את אישור הרישום המקוון חתום דיגיטלית למייל שמילאתם בבקשה.
לרוב אישור הבקשה לוקח ימים בודדים.

שאלות נפוצות:

זמן הטיפול בבקשה תלוי במורכבות המקרה ובמצב המשפטי של הנכס, אך אם אין בעיות מיוחדות, ברוב המקרים הרישום יבוצע בתוך מספר ימים.

כן, ניתן לבטל הערת אזהרה במידה והמצב המשפטי השתנה (עפ"י ההסכם שנכרת בין הצדדים) או בהסכמת כל הצדדים המעורבים. יש להגיש בקשה מתאימה לרשם המקרקעין.

במקרה של דחיית הבקשה, יש לבחון את הסיבות לדחייה ולתקן את המסמכים בהתאם. ניתן להגיש בקשה מחדש לאחר התיקונים הנדרשים.
חשוב להקפיד על הגשת כל המסמכים הנדרשים בצורה מדויקת ומלאה על מנת למנוע עיכובים מיותרים בתהליך.

לאחר הרישום מתקבל מלשכת רישום המקרקעין מסמך הנקרא "אישור פעולה" ובו מפורטת פעולת הרישום (פירוט על רישום הערת האזהרה שבוצעה).
בנוסף, ניתן להוציא את נסח הטאבו של הדירה ולראות את הרישום גם שם.
ניתן לקרוא עוד בנושא הוצאת נסח טאבו במאמר שלנו המדריך המלא להפקת נסח טאבו.

הגשת בקשה לרישום הערת אזהרה בטאבו כרוכה בתשלום דמי שירות בסך 499 ₪ בתוספת מע"מ. כמו כן, ישנה אגרת רישום בסך 146 ₪  (נכון לשנת 2025).

מה לקוחותינו חושבים עלינו

Scroll to Top
× צריכים עזרה? שלחו הודעה