צוואות - כל מה שרצית לדעת.
ההחלטה היא שלכם. תבטיחו שהיא תשאר שלכם.
צוואות וירושות - מהי צוואה וכיצד לערוך אותה (2025)
חוק הירושה מורה כי בעת מותו של אדם יעבור עיזבונו (נכסיו) ליורשיו ואף קובע מי הם היורשים ואת חלקיהם בעיזבון. יחד עם זאת, החוק קובע שאדם, שיבחר בכך, יוכל לרשום צוואה ובה יקבע בעצמו את יורשיו ואת חלקיהם בירושתו.
מהי צוואה?
צוואה היא הצהרה בכתב המהווה מסמך משפטי ומסדירה את חלוקת הרכוש של אדם לאחר פטירתו. הצוואה תהא ברת תוקף במידה ונעשתה באחת מארבע הדרכים הקבועות בדין וכדין.
למי כדאי לעשות צוואה?
בעקרון לכל אדם מומלץ לעשות צוואה וזאת כדי להבטיח את זכויות היקרים לו ובכדי לוודא שרכושו ונכסיו אכן יעברו לידיים שהוא חפץ שיעברו ובתנאים שהוא יקבע.
יכולים להיות מקרים מסובכים אשר בהם מומלץ אף יותר לערוך צוואה וזאת בשביל למנוע סיבוכים אפשריים (ובהחלט נפוצים) בעתיד.
נציין כאן חלק מהמקרים, אך זוהי רשימה חלקית בהחלט:
(*) בני זוג גרושים או הורים עצמאיים.
(*) זוג מבוגר ללא ילדים שרוצה להבטיח שנכסיהם יגיעו ליקריהם ולא לידיי המדינה.
(*) זוג שלאחד (או לשני) מבני הזוג ילדים מנישואים קודמים או מחוץ לנישואין. במקרה שכזה, לאחר פטירת אחד מבני הזוג ימנע מצב בו יהיו סכסוכים בין הילדים לבין בן/בת הזוג של הנפטר.
(*) לבני זוג שאינם נשואים, אלא הינם בגדר ידועים בציבור, מומלץ לעשות צוואה בכדי להבטיח את זכויות בן/בת הזוג ובכך למנוע סכסוך עתידי לעניין מעמד בן הזוג שנותר.
(*) וכמובן, לכל אדם החפץ להוריש את רכושו בשיטת חלוקה וביחס השונה מזה שקבוע עפ"י דין.
איך עורכים צוואה?
הדין הישראלי מכיר בארבעה סוגי צוואות – צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה. במאמר זה נתמקד בסוג הצוואה השני, הנפוץ ביותר – צוואה בפני עדים.
צוואה בפני עדים – נעשית בכתב ונחתמת בידי המוריש בפני שני עדים אשר המצווה קבע שיהיו עדיו (חובה שיהיו עדים "כשרים" עפ"י דין). במעמד החתימה המצווה יצהיר בפני העדים כי זו צוואתו והעדים יחתמו כי אכן המצווה חתם על הצוואה בנוכחותם.
כל החתימות חייבות להיחתם יחדיו במועד עריכת הצוואה.
נוכחות העדים נועדה להוכיח את אמיתות הצוואה וכי היא נעשתה מרצונו החופשי של המצווה. חשוב להדגיש כי העדים לצוואה לא מחויבים לדעת את תוכן הצוואה, אלא אך ורק להיות עדים לחתימת הצוואה ע"י המוריש.
הצוואה יכולה להתייחס לכל רכוש שיהיה לאדם בעת מותו או לחלק מסוימם מרכושו. כמו כן, המצווה רשאי לכלול תנאים מדויקים וקפדניים לחלוקת רכושו או לחילופין לערוך צוואה שהינה בסה"כ קו מנחה לביצועה.
"*" אינדוקטור שדות חובה
אין הגבלה על מספר הצוואות שאדם יכול להשאיר אחריו וגם אם המוריש מציין באופן מפורש וברור בצוואתו כי לא ייערך בה שינוי עתידי, התנאי אינו חוקי ואינו תקף.
ככלל, הצוואה המאוחרת ביותר שערך המצווה היא הצוואה הקובעת (למעט במקרים של צוואה הדדית בה התנאים שונים – כפי שיפורט בהמשך).
חשוב מאד לשים לב – אדם שהמוריש מעוניין לרשום אותו כיורש בצוואתו אינו רשאי להיות נוכח במועד חתימת/כתיבת הצוואה או לקחת חלק בעריכתה (גם לא באופן עקיף!). האיסור חל גם על בן/בת זוג של הנהנה.
האיסור נועד בכדי למנוע השפעה לא רצויה על המוריש והפרה של איסור זה עלול להוביל לביטול הצוואה.
צוואה הדדית
צוואה הדדית היא צוואה שנערכת ונחתמת על ידי בני הזוג במשותף. בני זוג רשאים לקבוע שרק לאחר מות האחרון מביניהם, יעבור רכושם הלאה ליורשים שקבעו. הסכמה זו הנקראת "צוואה הדדית" יכולה להיות בשני מסמכים נפרדים או במסמך אחד משותף.
הרעיון בסוג צוואה זה הוא שני דברים-
הראשון, למנוע מצב בו אלמן או אלמנה שנותרו בחיים, יאלצו לעזוב את דירתם או יילקח רכושם מאחר והיורשים האחרים יחפצו במכירת הדירה והכספים וקבלת חלקם בעיזבון.
השני, לקבע את העיזבון המשותף ליורשים שהזוג קבע בחייו, כך שאם בן הזוג הנותר יבחר בעתיד לשנות את יורשיו ולחלק את העיזבון בצורה שונה (למשל במצב של נישואין מחדש) הוא יוכל לעשות זאת רק על הרכוש שנצבר לאחר פטירת בן הזוג השני.
הפקדת צוואה אצל רשם הירושות
את הצוואה שעשיתם ניתן לשמור בצורה עצמאית, לשמור אצל עורך דין צוואות (ברוב המקרים עורך הדין שערך לכם את הצוואה), לשמור אצל אדם אחר שאתם סומכים עליו או לבצע הפקדת צוואה אצל הרשם לעינייני ירושות. מבין כל הדרכים הפקדת צוואה אצל רשם הירושות היא הדרך הבטוחה ביותר, מאחר ובפטירתו של אדם המערכת כבר יודעת שיש צוואה ואז אין מקום לטעויות או השמטה של הצוואה.
את הפקדת הצוואה צריך לעשות המצווה בעצמו אופן אישי במשרדי רשם הירושות או בצורה דיגיטלית דרך האיזור האישי הממשלתי.
הוצאת צו קיום צוואה
על פי חוק הירושות, לאחר פטירתו של אדם היורשים יצטרכו להגיש בקשה לצו ירושה, או במקרה בו קיימת צוואה – בקשה לצו קיום צוואה.
את הבקשה לצו קיום צוואה מגישים באמצעות עורך דין ירושות או בצורה עצמאית לרשם לענייני ירושה.
אם הנפטר הפקיד צוואתו אצל רשם הירושות, אז היא תופיע במערכת וכך ידע הרשם שקיימת צוואה גם אם מגיש הבקשה לא הגיש את הצוואה. במקרה בו הנפטר לא הפקיד צוואתו, יהיה על מגיש הבקשה להפקיד את הצוואה המקורית בתוך 7 ימים מיום הגשת הבקשה לצו קיום צוואה.
בסוף ההליך יתקבל צו קיום צוואה אשר באמצעותו יוכלו היורשים לחלק את העיזבון, לקבל כספים מהבנק ולבצע רישום בטאבו של הדירה או נכסי המקרעין האחרים (לרוב עורך דין הירושות שטיפל בהגשת הבקשה יבצע גם את רישום הנכסים בטאבו).
משרד עורכי דין סרוסי ושות' מתמחה בעריכת צוואות, צוואות רגילות וצוואות הדדיות. אנו נספק לכם את כל הכלים שצריך כדי לוודא ככל הניתן שרצונותיכם יתממשו.
לתיאום פגישת ייעוץ בחינם ללא התחייבות צרו קשר עוד היום בטלפון: 03-6017171 (ניתן לפנות גם בוואטסאפ בטלפון 055-6876752).
(!)האמור במאמר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים במאמר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד. בכל מקרה, השימוש באמור במאמר זה אינו יוצר יחסי עו"ד לקוח בדרך כלשהי, בין משרד עו"ד סרוסי ושות' ובין המשתמש.
סרוסי ושות' משרד עורכי דין – מצויינות ללא פשרות.