בקשה לצו קיום צוואה / צו ירושה - המדריך המלא
כל מה שצריך לדעת על הגשת בקשה לצו קיום צוואה או צו ירושה!
מדריך הוצאת צו קיום צוואה / צו ירושה (מעודכן 2025)
מהם צו קיום צוואה וצו ירושה?
בישראל ישנם שני סוגי צווים שניתן להוציא לאחר פטירתו של אדם. הראשון, צו קיום צוואה אשר הינו צו משפטי המסדיר את חלוקת הרכוש של המנוח עפ"י רצונו כפי שהובע בצוואתו. צו קיום צוואה בעצם קובע את אופן חלוקת העיזבון כפי שהורה המנוח ונותן לצוואה (ולהוראותיה) תוקף משפטי מחייב. השני, צו ירושה אשר הינו צו משפטי המסדיר את חלוקת הרכוש של המנוח עפ"י הקבוע בדין. צו ירושה בעצם קובע את אופן חלוקת העיזבון כפי שנקבע בחוק הירושה ונותן לכך תוקף משפטי מחייב.
ללא צווים אלו, היורשים עדיין לא נחשבים בגדר "יורשים" וגופים שלישיים כגון בנקים, משרד התחבורה, רשם המקרקעין וכו' לא יוכלו לחלק את הנכסים שברשותם.
חשוב לשים לב כי מגישים בקשה לצו קיום צוואה רק כאשר המנוח השאיר צוואה. במקרים בהם אין צוואה, יש להגיש בקשה לצו ירושה (אשר תקבע את אופן החלוקה עפ"י דין).
חשיבות הוצאת הצווים
הוצאת צו קיום צוואה או צו ירושה היא שלב קריטי בתהליך הירושה וחלוקת רכושו וזכויותיו של מנוח. כאמור, ללא צו זה לא ניתן לממש את עיזבון המוריש ולהעביר את רכושו ליורשים. מעבר לכך, הוצאת הצו מסייעת בהבהרת המצב המשפטי עבור כל הצדדים המעורבים, לרבות היורשים עצמם, גופים שלישיים כמו בנקים ורשויות, ואף צדדים פוטנציאליים המתנגדים לצוואה. תהליך זה מבטיח שקיפות, מונע סכסוכים עתידיים, ומעניק יציבות משפטית לחלוקת העיזבון.
בנוסף, קבלת הצו מאפשרת ליורשים גישה לנכסי המנוח כגון חשבונות בנק, זכויות מקרקעין, מניות, ועוד, ובכך מסייעת בשמירה על ערכם ובניהול נאות של הירושה. חוק הירושה אף קובע כי כל מי שיש בידו צוואה של מנוח חייב להגישה לרשם הירושה תוך זמן סביר לאחר שגילה אודות פטירת המנוח ז"ל, דבר המדגיש את החשיבות הרבה שיש לפעולה זו.
אילו מסמכים נדרשים במסגרת הגשת בקשה לצו
לצורך הגשת בקשה לצו קיום צוואה מקוון, יש לצרף את המסמכים הבאים:
(-) סריקה של הצוואה המקורית – לבקשה יש לצרף סריקה או צילום של הצוואה המקורית.
את הצוואה המקורית יש להפקיד ברשם הירושה באחת מהלשכות של הרשם לענייני ירושה בתל אביב, באר שבע, ירושלים, חיפה או נצרת (בהתאם למקום מגוריו של המוריש בפטירתו) בתוך 7 ימים מיום הגשת הבקשה.
לקבלת מידע נוסף על צוואות ניתן לקרוא את המאמר שלנו – צוואות, כל מה שרצית לדעת.
(-) תעודת פטירה – מסמך רשמי המאשר את פטירת הנפטר.
אם אין ברשותכם תעודת פטירה ניתן להזמינה ללא עלות בקישור הבא – הזמנת תעודת פטירה.
חשוב! אם המנוח היה אזרח ישראלי אבל נפטר בחו"ל, יש לעדכן את רשות האוכלוסין על דבר פטירתו לפני הגשת הבקשה לצו קיום צוואה.
(-) ייפוי כח – לאחר מילוי טופס הבקשה לצו קיום צוואה מקוון ישלח אליכם ייפוי כח לחתימה אשר מייפה את כוחו של עורך הדין לטפל בהגשת הבקשה ובכל הבירוקרטיה עבורכם.
(-) מסמכים מזהים – צילום תעודת זהות או דרכון של היורש מגיש הבקשה (ואם בצוואה לא רשומים הפרטים המזהים של יתר היורשים – למשל מס' ת.ז., אז גם שלהם).
(*) בהגשת בקשה לצו ירושה נדרש לצרף את אותם מסמכים למעט העתק צוואה.
חשוב! הגשת הבקשה מתבצעת ע"י יורש אחד ואין צורך בחתימת כל היורשים על הבקשה.
השלבים שיש לבצע כדי לקבל צו ירושה / צו קיום צוואה
תהליך קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה כולל מספר שלבים ברורים:
- איסוף המסמכים הנדרשים
יש להכין את כל המסמכים הדרושים להגשת הבקשה, כגון: צוואה מקורית (במקרה של בקשה לצו קיום צוואה), תעודת פטירה, צילום תעודת זהות של מגיש הבקשה, וייפוי כוח לעורך הדין המייצג. - הודעה ליורשים
על מגיש הבקשה להודיע ליתר היורשים על כוונתו להגיש בקשה לצו ירושה / צו קיום צוואה. את ההודעה ניתן לעשות בע"פ או בכתב. - הגשת הבקשה באופן מקוון
עוה"ד יגיש את הבקשה דרך המערכת המקוונת של רשם הירושה (במקרים המאפשרים זאת – ואילו במקרים בהם לא ניתן להגיש באופן מקוון, הבקשה תוגש פיזית). - פרסום בעיתונות
לאחר הגשת הבקשה, תפורסם הודעה בגין הגשת הבקשה בעיתונות וכן ברשומות בהתאם לדרישות החוק. שלב זה מאפשר לצדדים שלישיים להגיש התנגדות לצו, אם ישנה כזו. - בדיקת הבקשה על ידי רשם הירושה
רשם הירושה בוחן את הבקשה, המסמכים, והתגובות שהתקבלו (אם יש). בשלב זה ייתכן שיהיה צורך במתן הבהרות או מסמכים נוספים מצד מגיש הבקשה. אם הוגשו התנגדויות, יעבור התיק לבית המשפט לענייני משפחה לצורך המשך בירור. - אישור היועץ המשפטי לממשלה
ברוב המקרים, הבקשה מועברת לאישור ב"כ היועץ המשפטי לממשלה או נציגו, אשר בודק שאין מניעה משפטית להענקת הצו. - קבלת הצו
לאחר סיום הבדיקות, יינתן צו ירושה או צו קיום צוואה חתום ומאושר, אשר מאפשר ליורשים לממש את זכויותיהם בעיזבון.
חשוב לציין שהתהליך עשוי להשתנות במקרים מורכבים יותר, לדוגמה אם קיימות התנגדויות לצוואה, או אם הירושה כוללת נכסים בחו"ל, או יורשים הצריכים אפוטרופוס וכו.
כמה זמן לוקח להוציא צו ירושה?
הוצאת צו קיום צוואה או צו ירושה יכולה לקחת בין מספר שבועות למספר חודשים, תלוי בעומס העבודה של רשם הירושות ובמורכבות הצוואה. ברוב המקרים זמן קבלת הצו יהיה כ-45 ימים. חשוב להיות סבלניים ולהבין כי מדובר בתהליך משפטי הדורש בדיקה, פרסום, אישור יועמ"ש ועוד.
בירושה הכוללת גם נכס (דירה), איך ניתן לבצע את רישום הדירה על שם היורשים?
אם הירושה כוללת נכס מקרקעין יש צורך ברישום בעלות הנכס בטאבו על שם היורשים כדי שהנכס אכן יהיה שייך להם.
במסגרת הגשת הבקשה לצו ניתן לכלול בתוכה גם בקשה לטאבו לרישום הנכס על שם היורשים. זוהי הדרך המומלצת אשר חוסכת זמן ברישום הנכס.
כמובן שניתן להגיש בקשה לרישום גם בהליך נפרד לאחר קבלת הצו.
מה ההבדלים בין צו ירושה לצו קיום צוואה?
ההבדל המהותי ביותר בין צו ירושה לצו קיום צוואה הינו שצו ירושה ניתן כאשר אין צוואה (המנוח לא השאיר צוואה) וכולל חלוקת נכסים על פי חוק הירושה, ואילו צו קיום צוואה ניתן כאשר המנוח הותיר אחריו צוואה ואז תתבצע חלוקת העיזבון על פי רצון המנוח כפי שהובע בצוואתו.
"*" אינדוקטור שדות חובה
הסתלקות מעיזבון
במסגרת תהליך הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה, ליורש יש זכות לבחור לוותר על חלקו בעיזבון (בין אם ויתור מוחלט ובין אם ויתור לטובת יורש אחר). פעולה זו נקראת הסתלקות מעיזבון, והיא נועדה לאפשר ליורש להימנע מקבלת נכסים או זכויות שהוקנו לו בירושה.
כיצד מתבצע תהליך ההסתלקות?
- הצהרה בכתב היורש שמבקש להסתלק מעיזבון נדרש להגיש הצהרה בכתב לרשם הירושה או לבית המשפט, שבה הוא מציין במפורש על איזה חלק בעיזבון הוא מוותר.
- ויתור לטובת אדם מסוים במידה והיורש מעוניין להעביר את חלקו בעיזבון ליורש אחר או לצד שלישי, הוא נדרש לציין זאת במפורש בהצהרה. לדוגמה, היורש יכול לוותר על חלקו לטובת קרוב משפחה, בן/בת זוג, או ילדים.
- חתימה על מסמכים משפטיים ההצהרה מחייבת חתימה בפני עורך דין, שמאמת את חתימת וזהות היורש המסתלק ומוודא כי ההסתלקות נעשתה מרצון חופשי של היורש וללא כפייה.
מתי כדאי לשקול הסתלקות?
- כאשר חלקו של היורש בעיזבון כולל נכסים בעלי חובות או התחייבויות גבוהות.
- מתוך רצון להעביר את חלקו בעיזבון לבני משפחה או יורשים אחרים הזקוקים לנכסים יותר ממנו (מקרה נפוץ הוא ילדים המסתלקים לטובת ההורה שנותר בחיים).
- כחלק מתכנון מס או חלוקת עיזבון המוסכמת על המשפחה (לצורך חלוקה מומלץ לערוך הסכם חלוקת עזבון ולא הסתלקות).
השלכות ההסתלקות יורש שהסתלק מעיזבון נחשב כאילו מעולם לא היה יורש, ולכן אינו אחראי לחובות העיזבון או להתחייבויות הקשורות אליו. עם זאת, חשוב להבין שברגע שההסתלקות אושרה, לא ניתן לחזור בה.
הסתלקות מעיזבון היא פעולה משמעותית בעלת השלכות משפטיות, ולכן מומלץ לבצע אותה בליווי עורך דין מנוסה כדי להבטיח שההחלטה מתבצעת בצורה נכונה וחוקית.
מיסוי על ירושה
בישראל, אין מס על ירושה, כלומר, היורשים אינם נדרשים לשלם מס על קבלת רכוש או נכסים שעברו אליהם במסגרת ירושה.
עם זאת, קיימים מקרים בהם עשויים לחול מיסים אחרים הקשורים לעיזבון או לנכסים הכלולים בו:
- מס שבח מקרקעין
כאשר היורשים מחליטים למכור נכס מקרקעין שהתקבל בירושה, ייתכן ויידרשו לשלם מס שבח על הרווח ממכירת הנכס (במקרה בו למוריש הייתה יותר מדירה אחת). חשוב לציין, שבמידה ולמוריש במותו הייתה דירה יחידה בלבד, אז היורשים יהיו זכאים לפטור ממס גם אם יש ברשותם דירה נוספת. - מס הכנסה
הכנסות שנוצרות מנכסים שהתקבלו בירושה, כמו דמי שכירות מנכסי מקרקעין או הכנסות מתיקי השקעות, כפופות לתשלום מס הכנסה לפי מדרגות המס של היורשים. - מסים על ירושה מחו"ל
כאשר ירושה כוללת נכסים הנמצאים בחו"ל, ייתכן ויחולו עליהם מיסים בהתאם לחוקי המס במדינה בה נמצאים הנכסים. במקרים כאלה, מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום המיסוי הבינלאומי כדי למנוע חובות מס לא צפויים.
חשוב! ירושה של נכסים עשויה להיות מורכבת מבחינת מיסוי (ולעיתים אף להעניק הטבות גדולות), ולכן מומלץ להסתייע בעורך דין בתחום על מנת לוודא עמידה בכל דרישות החוק, מניעת בעיות עתידיות וחיסכון משמעותי בתשלומי מס.
אגרות ותשלומים בהוצאת צו ירושה / צו קיום צוואה
הוצאת צו קיום צוואה כרוכה בתשלום אגרות שונות, הכוללות:
(-) אגרת פתיחת בקשה: תשלום בסך 495 ₪ (נכון לשנת 2025) עבור הגשת הבקשה לרשם הירושות.
(-) אגרת פרסום: תשלום בסך 66 ₪ (נכון לשנת 2025) עבור פרסום הצו בעיתונות.
(-)אגרת רישום נכס: תשלום בסך 183 ₪ (נכון לשנת 2025) עבור רישום הנכס של המנוח על שם היורשים.
(-)תשלום שכר טרחת עו"ד: תשלום לעו"ד בגין טיפול בהגשת הבקשה ואימות המסמכים (במידה ומסתייעים בעו"ד).
לתשומת לבכם! את תשלום האגרות ניתן לשלם ישירות דרך אתר התשלומים של משרד המשפטים, ואת אגרת הרישום (אם ברצונכם לבצע רישום נכס) דרך הקישור הזה.
הוצאת צו ירושה / צו קיום צוואה
משרד עורכי דין סרוסי ושות' מתמחה בצוואות וירושות ובעל ידע ונסיון עשיר של מעל ל-10 שנות נסיון בהוצאת צווי ירושה וצווי קיום צוואה.
אצלנו תקבלו:
✓ הוצאת צו ירושה / צו קיום צוואה מקוון מהיר
✓ הוצאת צו ירושה / צו קיום צוואה במחיר אטרקטיבי במיוחד
✓ ליווי משפטי צמוד עד לסיום ההליך וקבלת הצו
חדש! שירות הוצאת צו ירושה מקוון ושירות הוצאת צו קיום צוואה מבלי לצאת מהבית ובלי לקרוע את הכיס.
רוצים להבטיח את הסדרת העיזבון בצורה המקצועית והקלה ביותר?
צרו קשר עוד היום לייעוץ ראשוני חינם!
📞 03-6017171
💬 055-6876752 (וואטסאפ)
סרוסי ושות' – פתרון משפטי מקצועי – בדיוק מה שאתם צריכים!
(!)האמור במאמר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים במאמר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד. בכל מקרה, השימוש באמור במאמר זה אינו יוצר יחסי עו"ד לקוח בדרך כלשהי, בין משרד עו"ד סרוסי ושות' ובין המשתמש.
סרוסי ושות' משרד עורכי דין – מצויינות ללא פשרות.