חוזה שכירות לדירה (2025)
כמה חשוב לערוך הסכם שכירות טוב? מה בעצם זה כולל ומהם היחסים בין הצדדים? הכל במאמר הבא.
שכירות דירות מגורים: היחסים בין משכיר לשוכר והחשיבות של חוזה שכירות בלתי מוגנת
כמעט כל אדם, בשלב כזה או אחר בחייו, השכיר או ישכור דירה. שכירות של דירת מגורים הוא נושא מורכב הטומן בתוכו הרבה תתי נושאים שחשוב מאד להכיר ולדעת, וכן מצריך יחסי שותפות וסובלנות בין משכיר הדירה לשוכר.
יחסי משכיר-שוכר מהווים את היסוד המרכזי של כל חוזה שכירות סטנדרטי. המשכיר והשוכר חתומים על הסכם שמגדיר את זכויותיהם וחובותיהם של הצדדים, וכל צד מחויב לפעול בהתאם להוראותיו. יחסי המשכיר-שוכר כוללים מגוון נושאים שמשפיעים על הצדדים ומבטאים את האיזון בין זכויות וחובות הצדדים.
במאמר זה, נחדד את החשיבות העמוקה של הסכם השכירות והנושאים המרכזיים שקשורים לנושא זה.
אז קודם כל, שוכר או משכיר? ישנו בלבול נפוץ בין המושגים הללו אז בואו נעשה סדר – בעל הנכס נקרא "משכיר" והדייר נקרא "שוכר".
תשלום שכר דירה – בסיס ההתקשרות:
בעברית פשוטה וברורה, היחסים בין משכיר לשוכר נבנים סביב תשלום השכר וסביב הדירה. המשכיר מצפה לקבל את התשלום המוסכם בזמן שנקבע, ומאידך השוכר מצפה לקבל את הדירה לחזקתו במצב תקין וראוי למשך תקופת השכירות.
הגדרת תנאי התשלום בהסכם השכירות היא חשובה במיוחד. מומלץ להגדיר במפורש את תנאי התשלום, הכוללים את היום הנדרש לתשלום בחודש, את סכום שכר הדירה המוסכם, הן לתקופת השכירות והן לתקופת האופציה (ככל וקיימת), כן את אמצעי התשלום המקובלים על-ידי המשכיר. בנוסף, כדאי להגדיר במפורש את דרכי ההודעה הנדרשים לצורך התקשרות יעילה בין הצדדים, כגון הודעות דואר אלקטרוני, דואר רשום, הודעות טקסט וכד'.
בסופו של דבר, על מנת להבטיח יחסי שכירות מוצלחים, חשוב שכל הפרטים יקבעו מראש בצורה ברורה ומדויקת, דבר שיצמצם את טווח מחלוקות הצדדים למינימום האפשרי ובכך ישפר את יחסי השכירות בין הצדדים.
"*" אינדוקטור שדות חובה
טיב הסכם השכירות – התקשרות כתובה לשלום כולם:
נוסח חוזה השכירות והסעיפים הכלולים, או הלא כלולים, בו הוא חלק חשוב מאוד בתהליך שכירת הדירה. הסכם השכירות מגדיר את זכויותיהם וחובותיהם של המשכיר והשוכר, הוא כלי התקשורת המרכזי ביניהם ובעצם משמש כמעין ספר הוראות וחוקים על פיו יש לפעול ואליו יש לגשת בכל מקרה של מחלוקות בין הצדדים.
נושאים חשובים להתייחסות בהסכם השכירות הם, בין היתר:
(*)פרטי ההסכם: יש לוודא כי הסכם השכירות כולל את פרטי הצדדים (שמות ופרטי יצירת קשר), כתובת הנכס, תקופת השכירות – לרבות תקופת אופציה אם קיימת, וכל פרט אחר הנחוץ לזיהוי וסטנדרטיזציה של ההסכם. הרבה פעמים אנשים מחפשים חוזה שכירות סטנדרטי או חוזה שכירות קצר 2 דפים, אך מדובר בפרקטיקה שגויה שכן כאמור חוזה שכירות שאינו מקיף יכול בעתיד להוביל לנזקים גדולים.
(*)תנאי התשלום: על חוזה שכירות סטנדרטי לכלול את תנאי התשלום המדויקים, כולל סכומים, מועדי תשלום ושיטת התשלום (לדוגמה, העברה בנקאית או שיק).
(*)תנאי ביטול החוזה: יש לכלול בסכם השכירות את תנאי ביטול החוזה, הכוללים את הזמנים, הנוהל והתנאים שבהם כל צד יכול לבטל את ההסכם – אם הוסכם בין הצדדים על אפשרות שכזו כמובן.
(*)זכויות וחובות נוספות: בהסכם השכירות יש לכלול את הזכויות והחובות המיוחדות של המשכיר והשוכר, כגון רשימת הציוד והרהיטים הנשארים בדירה ועל מי חלה האחריות לתיקונם, הרשאה לביצוע שיפוצים ושיפורים, האחריות על תיקוני תקלות וליקויים והמועדים הקבועים לכך, הכנסת בעלי חיים בדירה ועוד.
(*)התנהלות בעת תקלות או ליקויים: יש להכליל בהסכם השכירות הוראות ברורות ופעולות לטיפול ותיקון תקלות וליקויים שעשויים להתרחש בדירה. כללי ההתנהלות יכללו לרוב דרישה לדיווח מיידי על תקלות, מועדי תיקון, רמת התיקון, והתמיכה הנדרשת מצד המשכיר במקרים בהם התיקון נמצא באחריותו.
(*)בטחונות: בהסכם השכירות רצוי להתייחס גם לנושא הבטחונות. זה כולל את הדרישה לערבים או ערבות בנקאית (או כל ערבות אחרת שתקבע בין הצדדים ומותרת עפ"י החוק) מצד השוכר, שמטרתם להבטיח את תשלום שכר הדירה ולספק הגנה למשכיר במקרים של נזק שנגרם על ידי השוכר או חובות שלא שולמו על ידו. הסכם השכירות יכלול גם תנאים נוספים, כגון הגבלות על השימוש בערבים או תנאיי החזרת הבטוחות בסיום החוזה.
בהתייחסות לבטחונות, חשוב לוודא שההסכם מגן על זכויותיהם של השניים, המשכיר והשוכר. חשוב לפרט במדויק את הצעדים שניתן לנקוט, המועדים לכך, ההתראה שעל המשכיר לתת לשוכר בגין ההפרה ומימוש הבטחונות והחשוב מכל – יש לוודא שהדבר עומד בדרישות והוראות החוק.
בעת חתימת הסכם, יש לוודא ששני הצדדים מבינים ומסכימים על כל תנאי ההסכם, ושהם מוכנים לקיימו יחדיו ובתום לב. הסכם שכירות מפורט ומדויק הוא כלי מרכזי לשילוב ותיאום בין הצדדים ויכול להבטיח יחסי שכירות יציבים ומוצלחים.
לעניין זה, לרוב, משכיר הדירה נחשב לצד החזק מבין הצדדים ועל כן ניתן לראות הסכמי שכירות רבים הנוטים בצורה מובהקת לטובת משכיר הדירה. בשנת 2017 בוצע תיקון לחוק השכירות והשאילה (המכונה כיום גם חוק שכירות הוגנת) וסעיפים רבים נוסחו לטובת השוכר וזאת כדי לייצר איזון כוחות בין הצדדים. חשוב לציין, לא ניתן להתנות על הוראות החוק ולכן חשוב לבדוק היטב שהוראות הסכם השכירות עליו אתם חותמים תואמות את הוראות החוק.
ערבויות ובטחונות – שמירה על זכויות השוכר והמשכיר:
בנוסף לחוזה השכירות עצמו, ישנן ערבויות ובטחונות המשמעותיות לשמירה על זכויות השוכר והמשכיר. ערבות היא סכום כסף או נכס שניתן כהבטחה למשכיר למימוש במקרה של נזקים או אי תשלום מצד השוכר. הערבות מספקת בטחון כלפי המשכיר ומגנה עליו מפני הפסדים כלכליים.
ישנם גם סעיפים שנועדו לשמור על זכויות הצדדים, כך למשל סעיף הקובע שבמקרה של מכירת דירה, זכויות השוכר לא תפגענה וקונה הנכס בעצם יכנס בנעלי המוכר לעניין חוזה השכירות.
נושא נוסף הקשור לערבויות הוא ביטוח הדירה. מספר חברות ביטוח מציעות ביטוחי דירה המגן על השוכר והמשכיר מפני סיכונים שונים, כמו נזקים לנכס, תקלות תשתיות או תאונות. הביטוח מספק הקלה נוספת ובטחון לשני הצדדים.
לסיכום:
הבנת היחסים בין משכיר לשוכר והבנת הזכויות והחובות של כל צד הם חלק מרכזי בשכירות דירת מגורים ללא בעיות וביכולת של שני הצדדים לתפקד באופן יעיל ובטוח. מומלץ להתייעץ עם עו"ד מקרקעין ולקבל ייעוץ משפטי מותאם אישית בטרם התקשרות בהסכם שכירות.
נוסח מקיף ומקצועי של חוזה שכירות בלתי מוגנת הוא דבר חשוב ובעל ערך אמיתי לדברים החשובים באמת כגון תשלום שכר הדירה בזמן, שמירה על הנכס, תיקונים ובכלל מה מותר, מה אסור ובאחריות מי כל נושא. כל פרט שמשמעותי לכם חשוב שיופיע בהסכם השכירות במפורש – כך תמנעו ממחלוקות וסכסוכים מיותרים בעתיד.
משרד עורכי דין סרוסי ושות' מתמחה בעסקאות נדל"ן ובהסכמי שכירות ומספק ליווי מלא ללקוחותיו לכל אורך ההליך עד לחתימה על הסכם השכירות.
לתיאום פגישת ייעוץ בחינם ללא התחייבות צרו קשר עוד היום בטלפון: 03-6017171 (ניתן לפנות גם בוואטסאפ בטלפון 055-6876752).
(!)האמור במאמר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים במאמר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד. בכל מקרה, השימוש באמור במאמר זה אינו יוצר יחסי עו"ד לקוח בדרך כלשהי, בין משרד עו"ד סרוסי ושות' ובין המשתמש.
סרוסי ושות' משרד עורכי דין – מצויינות ללא פשרות.